Το τελευταίο διάστημα προβάλλεται όλο και περισσότερο το θέμα εξοικονόμησης ενέργειας, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας που συντελείται για την προστασία του πλανήτη συλλογικά και ατομικά.

Με τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στο σπίτι, όχι μόνο εξοικονομούμε ενέργεια αλλά και μειώνουμε σημαντικά τον λογαριασμό ρεύματος, αποταμιεύοντας με αυτόν τον τρόπο χρήματα εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Οι περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές που διαθέτουν τα νοικοκυριά έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι μονίμως σε κατάσταση αναμονής (stand by mode).

Κάποιες από αυτές μάλιστα είναι παλιάς τεχνολογίας με αποτέλεσμα την ώρα ενώ βρίσκονται σε αναμονή να καταναλώνουν το ίδιο ρεύμα που θα κατανάλωναν αν βρίσκονταν σε λειτουργία.

Εκτός αυτού τα γκάτζετς, που διαθέτουν πλέον όλα τα σύγχρονα σπίτια, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την υπερβολική οικιακή ενεργειακή κατανάλωση καθώς πρέπει να φορτίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι φορτιστές, τους οποίους συνήθως αφήνουμε μόνιμα στην πρίζα.

Παρά το γεγονός ότι η τεχνολογία εξελίσσεται και οι νέες συσκευές είναι φιλικότερες προς το περιβάλλον, τα τελευταία 30 χρόνια η κατανάλωση ρεύματος στα νοικοκυριά έχει διπλασιαστεί.

Αυτό συμβαίνει γιατί κατασκευάζονται συνεχώς νέες συσκευές που καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες, οι οποίες όμως λειτουργούν με ρεύμα.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνει κανείς για να μειώσει τους λογαριασμούς ρεύματος και να συμβάλλει στην προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας είναι να εφαρμόσει απλές πρακτικές και να αλλάξει κάποιες από τις καθημερινές του συνήθειες:

1) Απελευθερωθείτε από τα γκάτζετς και τις συσκευές

Όλα τα νοικοκυριά διαθέτουν πλήθος συσκευών, που σε πολλές περιπτώσεις είναι αχρείαστες.

Εκτός αυτού, τις περισσότερες φορές έχουμε την τάση να ενθουσιαζόμαστε με μια συσκευή και μετά από λίγο να ξεχνάμε την ύπαρξή της.

Καλό θα ήταν να ξεφορτωθείτε τις άχρηστες ηλεκτρικές συσκευές, να αγοράζετε συσκευές φιλικότερες προς το περιβάλλον και να τις χρησιμοποιείτε όταν είναι πραγματικά αναγκαίο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα πολύ – μίξερ, που τα χρησιμοποιούμε για τα φρούτα και τα λαχανικά ενώ θα τεμαχίζονταν πολύ ευκολότερα με ένα μαχαίρι.

2) Αποκτήστε οικολογική συνείδηση

Ενημερωθείτε περισσότερο για το ρεύμα που καταναλώνουν οι ηλεκτρικές συσκευές που διαθέτετε και χρησιμοποιήστε τις έξυπνα.

Το 21% του συνολικού ρεύματος που καταναλώνει ένα νοικοκυριό αντιστοιχεί στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις ηλεκτρικές σκούπες, το 18% στα ψυγεία και τους καταψύκτες, το 15% στο μαγείρεμα, το 14% στα πλυντήρια το 16% στις λάμπες και το 16% στις τηλεοράσεις και τις συσκευές DVD.

3) Κλείνετε τις συσκευές και μην τις αφήνετε σε κατάσταση αναμονής

Προσπαθήστε να κλείνετε τις συσκευές (ειδικά τις τηλεοράσεις και τους υπολογιστές που τους αφήνουμε συνεχώς στην αναμονή) και να βγάζετε τους φορτιστές από την πρίζα.

4) Αντικαταστήστε τις απλές λάμπες πυράκτωσης με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας (LED).

Η Τεχνολογία LED είναι ΕΔΩ

led

Χάρτης Καταστήματος

map

Μειώστε την κατανάλωση

greenhouse